Særligt sensitive

Hvad vil det sige at være særligt sensitiv?

HSP (Highly Sensitive People) menes at være et medfødt træk hos 15-20 % af alle mennesker. HSP er ikke en diagnose og er altså mere et udtryk for en måde at opleve, fornemme og sanse verden på.

Den særligt sensitive person registrerer små detaljer og subtile nuancer i sin omverden, hvilket medfører, at denne person nødvendigvis må bruge mentale ressourcer på at bearbejde og forholde sig til en væsentlig større mængde indtryk end personer, der ikke er særligt sensitive.

Se om du er særligt sensitiv her

Se om dit barn er særligt sensitiv her

Jeg mener at det er en gave at være særligt sensitiv. Du har i den grad mulighed for at berige verden med din indsigt, din kreativitet og din måde at være i verden på. Helt på lige fod med mennesker der ikke har dette personlighedstræk.

Ulempen ved at være særligt sensitiv er, at du, ude i det pulserende liv, ofte vil blive konfronteret med de begrænsninger du mærker at du har. Hvilket igen og igen får dig til at føle dig forkert.

Du spørger måske dig selv:

Hvorfor bliver jeg næsten fysisk dårlig, efter 2 dage på kursus med snak og socialt samvær, når alle de andre ser ud til at nyde hvert sekund?

Hvorfor kan jeg ikke holde ud at have mit skrivebord stående ude i det åbne kontorlandskab? Når de fleste andre ser ud til at trives fint?

Hvorfor farer jeg sammen når telefonen ringer? bare tanken om at det er nogen der vil kræve noget af mig, kan få mig til at lade som om jeg ikke er hjemme. De fleste andre ville være for nysgerrige til at kunne lade telefonen være.

Det er somom man altid kan finde noget at føle sig forkert over

....hvor følte jeg mig dum den dag jeg kastede mig på gulvet i flyverskjul, fordi min ringeklokke kimede og jeg ikke havde lyst til at tale med nogen!

....Min datter gemte sin fødselsdagsinvitation, fordi hun ikke magtede denne støjende event.

....Jeg troede jo at det var min pligt som menneske, at holde en kæmpefest, når nu jeg fyldte rundt. Og så må man jo bare stå al den lidelsesfulde opmærksomhed igennem.

Eller kvinden der sukkede 14 dage før sit bryllyp: "Nu vil jeg bare glæde mig til det hele er overstået"!

Jeg er sikker på at du selv har adskillige eksempler på hvordan du har slået knuder på dig selv, for at passe ind i normen. Eller følt dig forkert, når du gjorde hvad der mærkes rigtigt for dig.

Stå ved hvem du er! Du er ikke forkert!

Du må indrette din dagligdag, så den stemmer overens med de mål og værdier, der er meningsfulde og giver livskvalitet for dig. Især for det særligt sensitive barn, kan det være altafgørende, at blive mødt med forståelse og anerkendelse fra de nærmeste pårørende.

Tegn på overstimulering, både hos børn og voksne, kan være:

 • En følelse af at være forkert.
 • En følelse af ensomhed.
 • Uro.
 • Stressymptomer.
 • Hjertebanken.
 • Forvirring.
 • Frustration.
 • Følelse af håbløshed.
 • Symptomer på angst.
 • Symptomer på depression.
 • Psykosomatiske symptomer.

Husk! HSP er ikke en sygdom. Det kan føles sådan, fordi man ofte føler sig  misforstået eller anderledes. Men tro mig, du har ret til at være nøjagtigt ligesom du er, med alt hvad du indeholder. Lyder det ikke herligt?

Jeg tilbyder hjælp støtte, vejledning og/eller behandling til familier og enkeltpersoner.

Du kan også søge information og links til artikler på
http://www.hsp-foreningen.dk/

Hos Odense Ergoterapi og Massage er der ro, tid og nærvær til dig.